EHBO oefening

Als je met een wat oudere groep hebt geoefend met EHBO, zou je kunnen overwegen om de geleerde technieken in de praktijk te brengen tijdens een oefening. Als je meer wilt weten over EHBO en oefeningen, kun je kijken op www.ehbo.nl en de site van L.O.T.U.S.

Benodigdheden:
- Hangt van je activiteiten af.

 

Hike

Een hike is een klassieke scoutingactiviteit. Het is eigenlijk een meer volwassen vorm van een speurtocht. Met verschillende technieken probeer je je weg te vinden. Er zijn verschillende manieren om je route aan te geven. We hebben een overzichtje van een aantal van deze technieken op onze site. Je kunt natuurlijk kiezen hoe je er op uit trekt: te voet, met de fiets of per boot/kano.

Benodigdheden:
- Goede uitrusting
- Een routebeschrijving

 

Kompasspel

Dit is een mooi spel wanneer je de verschillende kompasrichtingen wil oefenen. Op zestien kaarten staan de kompasrichtingen. Zittend aan een tafel of op de grond krijgen zestien kinderen ieder een kaart. De spelleider vraagt wie de noordkaart heeft. Wanneer bekent is waar het noorden ligt gaat de rest van de groep schuiven tot alle richtingen kloppen met die van het kompas.

Als dit goed gaat kan het spel iets moeilijker worden gemaakt door niet met het noorden te beginnen, maar bijvoorbeeld met zuid-zuid-oost.

Benodigdheden:
- 16 kaartjes met kompasrichtingen

 

Minipionieren

Met behulp van wat dun (niet glad!) touw en wat satehstokjes kun je de mooiste pionierwerken bouwen. Alle knopen en sjorringen die je normaal ook legt kun je in het klein maken. Eventueel kun je het bouwwerk nog versieren met papier en mini-slingers

Variant 1:

De leiding maakt van tevoren een bouwwerk en zet dat in een gesloten ruimte. De groep wordt verdeeld in twee teams die appart van elkaar een plek hebben om te bouwen. Van elk team mag er 1 persoon een minuut lang komen kijken naar het kunstwerk van de leiding. Het is dan de bedoeling dat zij met hun team proberen om dit bouwwerk zo goed mogelijk na te bouwen.

Variant 2:

In plaats van touw wordt er dropveter gebruikt. Nadeel: Je kunt je bouwwerk niet bewaren Voordeel: Je hebt wat te snoepen.

Benodigdheden:
- Satehstokjes (lang)
- Touw (dun en niet glad) of drop
- Lijm (voor versieringen en eventueel om sjorringen vast te leggen)
- Gekleurd papier

 

Pionieren

Een activiteit die van oudsher al bij Scouting hoort is pionieren. Met een aantal scouts maak je uit een berg houten palen en touw een kabelbaan, toren of brug. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het zelf bouwen.

Benodigdheden:
- Hangt ervan af wat je bouwt. In ieder geval pionierpalen en touwen.

 

Sluipspel

Dit spel is waarschijnlijk niet zo bekend, omdat het een variant is op een aantal spelen uit een oud Amerikaans handboek. We hebben het spel een aantal keer gespeeld en mits het met het nodige enthousiasme wordt gebracht is het erg leuk. Het spel is verreweg het leukst in een bosrijke omgeving of een park, maar ik denk dat het op andere plekken ook wel kan worden gespeeld.

Een speler gaat geblindoekt tegen een boom zitten met zijn benen recht vooruit, ik noem hem verder de 'bewaker'. Tussen zijn benen wordt er een stokje gelegd. De rest van de groep wordt door de spelleider meegenomen naar een plek op ongeveer 25 meter afstand die ik voor het gemak maar de 'buut' zal noemen. Nadat voor iedereen een duidelijk startsein is gegeven beginnen de spelers elk voor zich zo geruisloos mogelijk te sluipen naar de geblindoekte speler. De bedoeling is om zonder door de bewaker te worden gehoord het stokje tussen zijn benen vandaan te halen en terug te brengen naar de buut. Als de bewaker iemand hoort dan wijst hij in de (preciese) richting van de persoon die het geluid maakte. Er moet wel worden opgelet dat de bewaker niet zomaar met zijn arm om zich heen zwaait, maar echt gericht mensen aanwijst. De spelleider zit de hele tijd in de buurt van de bewaker om op te letten of alles volgens de regels gaat en om de namen af te roepen van degenen die door de bewaker zijn 'betrapt'. Heeft een van de spelers het stokje te pakken dan moet hij hem mee terugnemen naar de buut. Maar wel stilletjes, want op de terugweg kan hij/zij ook nog worden aangewezen.

Bij ons in de (welpen)groep zijn er al een paar echte fanatiekelingen bij dit spel. Zo worden er bijvoorbeeld onderling afspraken gemaakt dat een welp aan de ene kant van de bewaker gaat staan springen terwijl een ander aan de andere kant het stokje wegpakt. Dit spel bevalt dus erg goed!

Benodigdheden:
- Een stokje

 

Vlotten bouwen

Om je pioniertechnieken eens te testen kun je een vlot proberen te bouwen. Met jonge kinderen kun je een verhaal spelen met piraten die op zoek zijn naar een verborgen schat. Als je al wat ouder bent kun je bijvoorbeeld een race houden of het bekende puzzeltje van de wolf, het schaap en de kool naspelen. Voor meer informatie kun je terecht op de techniekenpagina van ScoutQuest.

Benodigdheden:
- Hout
- Touwen
- Tonnen
- Eventueel een zeil of roeispanen

 

TECHNIEKEN

-------------------------