Vaak moet je tijdens een hike of speurtocht op een bepaalde plaats een schets maken van de horizon of van een bepaald voorwerp of gebouw. Er zijn drie soorten horizonschetsen die we hier stuk voor stuk zullen behandelen.

Het papier waar de schetsen op worden gemaakt heeft een vast uiterlijk. Boven aan het blad (langs de lange zijde) staan twee lege balken. In de bovenste balk geef je van een aantal kenmerkende punten in het landschap de kompaskoers. (zie voor kompasinfo ook onze kaart en kompas rubriek) Daaronder geef je in de tweede balk van dezelfde punten aan op welke afstand deze zich ongeveer van je bevinden. Onderaan het schetspapier staat een wat bredere balk. Hierin geef je aan van welke patrouille je bent en waar de schets gemaakt is, met welk kompas en hoe goed het zicht is. In het gebied tussen de bovenste twee balken en de onderste is er plaats voor de schets.

Horizonschets

Aan de onderkant van een horizonschets teken je een horizontale lijn, de luchtlijn. Boven deze lijn teken je alleen de horizonlijn: de contouren van de gebouwen, bomen en andere voorwerpen die je aan de horizon ziet. Dit is een doorgetrokken, hoekige lijn. Je vult dus geen landschapselementen in onder de horizonlijn. Het gebied tussen de horizonlijn en de luchtlijn arceer je grijs of zwart.

Recognografische schets

Het woord recognografische schets is afgeleid van het Frans woord 'se reconnaitre'. Vrij vertaald is een recognografische schets een herkennigsschets. Deze schets is een stapje uitgebreider dan de horizonschets. Het gebied dat in de horizonschets gearceerd wordt vul je nu in met alle 'vaste' landschapselementen. Je tekent alle dingen in die duurzaam in het landschap zijn verankerd. Zo teken je borden, (spoor) wegen, hekken, huizen, bomen enz. Dingen als mensen, dieren en auto's teken je niet, want die zouden over een uurtje wel eens weg kunnen zijn of ergens anders staan. Je hoeft niet alle kleine details in te tekenen. Ook hoef je de schets niet in te kleuren.

Panoramaschets

Bij een panoramaschets vul je de ontbrekende elementen in de recognografische schets in. Alle details worden ingevuld en ook de toevalligheden zoals mensen, dieren en auto's laat je niet weg. Probeer ook de schaduwen aan te geven. Als je van je leiding kleurpotloden of viltstiften hebt meegekregen dan kun je de tekening ook nog inkleuren.

Als je schetspapier nodig hebt, dan kun je dat hier downloaden en uitprinten.

Download schetspapier 26.6 Kb

 

 

SCHETSEN

-------------------------