Branddriehoek

Brandbare stof - zuurstof - temperatuur

Brandblussers

Sproei/schuimblussers
Deze brandblussers zijn zeer breed inzetbaar. Deze blussers zijn geschikt voor het blussen van vastestof- en vloeistofbranden.
Toepassing : Door zijn beperkte nevenschade, zijn dit soort blussers zeer geschikt voor woningen, kantoorruimten, keukens, werkplaatsen, ziekenhuizen etc.

Poederblussers
Deze brandblussers zijn universeel inzetbaar voor het blussen van vastestof-, vloeistof- en gasbranden. De bluscapaciteit ligt beduidend hoger dan dat van een vergelijkend toestel van een schuimblusser. Ondanks dit voordeel moet er rekening worden gehouden met de nevenschade die dit soort type blustoestellen kunnen veroorzaken op de rest van de omgeving zoals bijv electronische apparatuur. Poederblussers dient men vooral te gebruiken als men snel een brand onder controle moet zien te krijgen, waarbij de nevenschade die hierdoor onstaat van ondergeschikt belang is.
Toepassing : Wegvervoer transport, Chemische industrie etc.

Koolzuursneeuwblussers (C02)
Deze brandblussers zijn geschikt voor het blussen van vloeistofbranden en branden van onder spanningstaande apparatuur. C02 is een gas en laat geen reststoffen achter na gebruik.
Toepassing : Bij het blussen van hoogwaardige electronische apparatuur waar niet geblust mag worden met op water gebaseerde blusstoffen zoals sproeischuim. Vb: Computers, hoogspanningsinstallaties. Ook geschikt voor keukens etc.

Mocht iemand toch verbrand raken, wat dan ?

Wat te doen als iemand (deels) in brand staat ?:
- Ga nooit rennen. Zuurstof wakkert de vlammen aan. Probeer niet in paniek te raken.
- Doof de vlammen door over de grond te rollen.
- Gebruik eventueel een stevig en zwaar stuk textiel (jas of deken) om het vuur te doven. Werk vanaf het gezicht naar de voeten, zodat vlammen het gezicht niet kunnen bereiken
Behandeling van brandwonden:
- Begin direct met het koelen van de wond
- Koel het liefst met zacht stromend, lauw leidingwater. Koelen met bijvoorbeeld slootwater kan ook, zeker als er geen andere koelmogelijkheden zijn. Het is altijd beter dan niets doen!)
- Koel tenminste 5 minuten. Langer is beter, maar pas dan wel op voor onderkoeling
- Verwijder tijdens het koelen de kleding, tenzij deze aan de huid gekleefd zit
- Probeer de grootte van de brandwond te schatten door toepassing van de handwijzer. De oppervlakte van de hand is 1 % van het lichaamsoppervlak.
- U neemt in gedachten de hand van het slachtoffer. Zoveel maal als deze op de verspreid liggende brandwonden past, zoveel procent van het lichaam is verbrand.
Waarschuw de huisarts als:
- er blaren zijn
- de huid er aangetast uitziet
- de brandwond veroorzaakt is door een chemisch product
- de brandwond veroorzaakt is door elektriciteit
Verder zijn nog paar punten belangrijk:
- Smeer niets op de wond.
- Verzorg de wond door deze af te dekken met steriel verband, schone doeken of lakens.
- Neem niets te eten of te drinken.
- Zorg ervoor dat het slachtoffer zittend wordt vervoerd. Het hoofd moet altijd hoger zijn dan de rest van het lichaam in verband met mogelijke oedeemvorming (vochtophoping).

Deze pagina is te downloaden als een klein Word document. Handig om te gebruiken in de groep.

Deze pagina is geschreven en beschikbaar gesteld door Alwin van Ombergen.

VEILIGHEID

-------------------------