Darten

Het gaat te ver om hier de spelregels van het darten uit te leggen. Daarom wil ik alleen een leuke variant bespreken die bij ons regelmatig wordt gespeeld. Je maakt van tevoren lijstjes met daarop twee kolommen. In de eerste kolom zet je alle waarden die op het dartbord staan. De tweede kolom laat je leeg. De bedoeling is nu dat de spelers om de beurt drie darts gooien. De bedoeling is dat je elke waarde drie keer raakt (en afkruist op de lijst). Degene die als eerste alles drie keer heeft is de winnaar.

Benodigdheden:
- Dartbord met drie pijltjes
- Scorelijstjes

 

Flessenbowlen

Dit spel gaat hetzelfde als bowlen op een bowlingbaan. In plaats van kegels gebruik je (gevulde) petflessen. Met een bal moeten de kinderen zo veel mogelijk flessen zien om te gooien.

Benodigdheden:
- 10 petflessen
- Een bal

 

Klootschieten

Klootschieten is lang niet zo pijnlijk als dat het klinkt. Twee teams krijgen een (zware) bal, bijvoorbeeld een jeu-de-boulesbal. In het veld/bos is een bepaalde route uitgestippeld die met die bal moet worden afgelegd. De bedoeling is om dit is zo min mogelijk aantal worpen te doen. In de praktijk gaat dat zo: beide teams en een scheidsrechter staan bij de start. De scheidsrechter noteert van beide ploegen het aantal worpen. De eerste ploeg gooit zijn bal over het parcours. Vervolgens gooit ook de tweede ploeg. Is de bal van de tweede ploeg niet voorbij die van de eerste, dan moeten ze nog een keer gooien, anders is ploeg 1 weer aan de beurt. Zo blijven beide ploegen een beetje bij elkaar. De ploeg die uiteindelijk met het kleinste aantal worpen over de finish gaat heeft gewonnen.

Benodigdheden:
- Twee zware ballen
- Een parcours

 

Strandrugby

De spelers staan in een veld dat net als bij voetbal of trefbal in twee helften is verdeeld. In het midden van elke helft ligt een badhanddoek. Dat is het doel waar de tegenpartij op moet scoren. Dat doen ze door de bal er op te drukken (dus niet te gooien). Om bij de handdoek te komen mag de bal worden gegooid naar andere spelers en spelers mogen worden getackeld door ze bij hun benen vast te pakken.

Benodigdheden:
- Een bal
- Twee badhanddoeken

 

SPORTEN

-------------------------