Airbrush

Met airbrush kun je hele mooie schilderingen maken. Je hebt er wel speciaal materiaal voor nodig, dus deze activiteit is wellicht niet voor iedereen geschikt. Voor informatie kun je terecht op www.airbrush.com

Benodigdheden:
Zie de genoemde site

 

Ecolineblazen

Als je wat ecoline op een blaadje doet kun je het met een rietje uitblazen. Zo krijg je de meest leuke en vreemde kunstwerken. Ecoline is ook leuk in combinatie met vetkrijt. Als je van tevoren op het papier een tekening maakt met (wit)vetkrijt dan kun je de rest van het papier bewerken met gekleurde ecoline. Op de plekken waar het papier is ingesmeerd met vetkrijt hecht de ecoline niet.

Benodigdheden:
- Vetkrijt
- Papier
- Ecoline
- Rietjes

 

Fotocollage

Heb je ook nog een berg kampfoto's liggen, of opnames van die leuke opkomst maak dan een mooie collage. Je verzamelt de mooiste foto's en spreid die uit over een groot stuk gekleurd karton. Als je nog een grote stapel tijdschriften hebt liggen, dan neem je die ook mee. In die tijdschriften staan leuke koppen en zinnetjes die je bij je foto's kunt plakken. Heb je alles opgeplakt dan gaat er nog een groot stuk plastificeerplastic overheen en je hebt een prachtig stuk behang voor jouw clubhuis.

Benodigdheden:
- Foto's
- Lijm
- Grote vellen gekleurd karton
- Een rol plastificeerplastic
- Tijdschriften
- Scharen

 

Fotoverhaal

Dit is echt een erg leuke activiteit om te doen. Van tevoren kies je een verhaal. Met de groep ga je aan de slag om de omgeving en de rekwisieten uit te kiezen. Neem het verhaal nog eens door met de groep, zorg voor een goede camera en het feest kan beginnen. Het resultaat kun je met tekst en toelichting op kartonnen borden plakken. Bijkomend voordeel is dat je deze borden bij promotieakties kunt neerzetten.

Benodigdheden:
- Hangt helemaal van je verhaal af, maar in ieder geval een camera en een fotorolletje.

 

Hoorspel

Dit is een fantastische activiteit als je de middelen ervoor bijelkaar weet te scharrelen. Van tevoren kun je al een verhaal maken, maar het is natuurlijk leuker om er een meerweeks programma van te maken en het verhaal samen met de kinderen te schrijven. Je kunt bijna alle geluiden die je nodig hebt op een alternatieve manier opnemen. Zo kun je bijvoorbeeld voetstappen op een grindpad nabootsen door met je vinger te roeren in een luciferdoosje met grind. Zijn er echt geluiden die je niet kunt maken, dan kun je nog altijd in de bibliotheek zoeken naar een cd met geluidseffecten.

Benodigdheden:
- Cassetterecorder
- Scenario
- Hulpmiddelen om geluiden te maken

 

Kijkkastjes maken

Dit kun je op twee manieren doen:

- Je maakt een traditionele kijkdoos zoals je die ook op de basisschool maakte. Je kan allemaal een eigen onderwerp nemen. Of je spreekt van tevoren een thema af.

- Wat ook leuk is, is om in houten frames (een soort kistjes zonder bodem) een voorstelling van jouw leven maakt. Zo kun je de binnenkant bijvoorbeeld behangen met dingen die te maken hebben met je hobby's.

Benodigdheden:
- Kastjes
- Knutselmateriaal
- Spullen die iets met jezelf hebben te maken

 

Strips verbouwen

Kopieer een cartoon of een stukje van een stripverhaal (Garfield, Snoopy e.d. doen het goed). Met Typ-Ex of met witte stickertjes plak je de tekst in de tekstbalonnetjes af. Maak hier nu een aantal kopietjes van en doe hetzelfde met een aantal andere strips. Deel ze uit en laat mensen de tekstbalonnetjes naar eigen humor invullen. Na afloop inzamelen en kijken of er echt leuke tussen zitten.

Benodigdheden:
- Kopietjes van cartoons
- Potloden
- Een goede dosis humor

 

Toren bouwen

Dit is een activiteit die je op verschillende manieren kunt invullen. Je kunt kijken wie met een stapel knutselmaterialen de mooiste toren bouwt, maar je kan ook een wedstrijd houden om te kijken wie, met dezelfde hoeveelheid knutselmateriaal, de hoogste toren kan bouwen. De toren mag dan natuurlijk niet omvallen.

Benodigdheden:
- Knutselmateriaal

 

Verhaal bedenken

Je kunt natuurlijk om de tafel gaan zitten en een echt verhaal gaan schrijven. Leuker is het om het als volgt te doen. Op een blaadje schrijft iemand de eerste regel(s) van een verhaal. Vervolgens geeft hij het blaadje door aan de volgende die een vervolg verzint. Als het blaadje zo een paar keer de kring is rond geweest staat er vaak het meest gestoorde verhaal op papier dat je ooit hebt gelezen.

Benodigdheden:
- Pen
- Papier

 

Vliegers maken

Er zijn allerlei verschillende vliegers. Zo heb je bijvoorbeeld de klassieke vlieger, ongeveer in de vorm van een ruit, maar er zijn ook vliegers in de vorm van een windzak (je kent ze wel, die oranje dingen bij een vliegveld). Je spreekt een bepaald model af en vervolgens gaan de verschillende ploegen bouwen. Als de vliegers af zijn begint de echte wedstrijd. De bedoeling is om je vlieger zo lang mogelijk in de lucht te houden. Als het waait kan dat wel een tijdje duren, maar als er weinig wind staat kan het een erg fanatieke toestand worden. Toen onze rowans een tijdje geleden vliegers hadden gebouwd stond er ook erg weinig wind. Naast ons clubhuis hebben we een (doodlopende) weg waar weinig verkeer over gaat. De beste oplossing was dus om op de fiets te springen en door hard te fietsen zelf voor de wind te zorgen. Als je geluk hebt komt de vlieger omhoog en vangt hij wat wind en blijft hij op tien meter hoogte hangen!

Benodigdheden:
- Hout (stokjes)
- Plastic of stof om de vlieger mee te bespannen (bv. een vuilniszak)
- Vliegertouw
- Vouwblaadjes o.i.d. (voor aan de staart)
- Plakband

 

CREATIEF

-------------------------